Cliënt aan het woord – persoonsgerichte zorg bij Accolade

Hoor jij ook regelmatig iets over persoonsgerichte zorg? Misschien ben je benieuwd wat persoonsgerichte zorg is of hoe Accolade daar juist invulling aangeeft. Mevrouw van Slierdregt is een van de cliënten bij Accolade Zorg en ervaart wat persoonsgerichte zorg en ondersteuning is. In haar verhaal lees je hoe ze de zorg en ondersteuning ervaart.

“De zorg kan niet beter, het is echt liefdevolle zorg. Ze kennen mij echt. Soms ben ik wat fel en dan weten ze precies hoe ze met mij om moeten gaan”. Anderhalf jaar geleden heeft mevrouw Van Slierdregt enkele hersenbloedingen gehad. Sinds die tijd kan ze niet meer op zichzelf wonen. “Van het een op het andere moment heb je zorg nodig. Ik woonde in het centrum van Assen en heb daar 7 jaar lang prachtig gewoond. Die ochtend heb ik rustig boodschappen gedaan en een verjaardagskaart voor mijn kleindochter gekocht. Ik had enorme hoofdpijn en wist dat het niet goed was. Ik heb nog snel mijn zus gebeld en die heeft ervoor gezorgd dat haar zoon kwam kijken.
Die vond mij naast mijn bed, bewusteloos. Gelukkig kwam de ambulance snel en konden we naar het ziekenhuis. Daarna kon ik niet terug naar huis en moest ik revalideren op een tijdelijke locatie in Assen. Ik wist dat er iets nieuws gebouwd werd in het centrum van Assen. Ik zag het in de verte al liggen. Mijn schoondochter is voor mij gaan kijken en heeft het allemaal geregeld. Het zag er zo mooi uit allemaal en de zorg is ook gewoon goed. Eerst ben ik in Arendshorst gaan wonen, omdat ik wist dat ArendState er aan kwam. Het was best moeilijk om afscheid te nemen van je eigen huis en je auto”.

De kamer in ArendState is behoorlijk groot. Naast een mooie woonkamer, heeft mevrouw Van Slierdregt een keuken, een slaapkamer en een eigen badkamer. Kortom een compleet appartement. “’s Morgens zet ik altijd lekker de radio aan en dan komt een van de meisjes hier even afwassen. Dat is altijd heel gezellig, volgens mij komen ze hier graag. Ze helpen mij ook met douchen en aankleden. Ik wil elke dag worden gedoucht en dat kan ook gewoon, daar ben ik blij mee” Na het aankleden ga ik meestal rond kwart over acht naar beneden voor het ontbijt. Ik kan kiezen uit verschillende dingen, maar meestal eet ik gewoon een beschuitje met daarbij een kopje karnemelk. Als ik niet zo t ben, komt een van de meisjes het ontbijt in mijn appartement brengen. ’s Middags is er een soort buffet met een soepje of een lekkere warme snack en brood naar keuze. ’s Avonds eet ik altijd beneden, dat is gezellig.

De zorg is goed, het kan niet beter. Ik voel echt dat het liefdevolle zorg is. Ze kennen mij. Soms ben ik wat fel, dan waarschuw ik ze meestal wel hoor, maaHoor jij ook regelmatig iets over persoonsgerichte zorg? Misschien ben je benieuwd wat persoonsgerichte zorg is of hoe Accolade daar juist invulling aangeeft. Mevrouw van Slierdregt is een van de cliënten bij Accolade Zorg en ervaart wat persoonsgerichte zorg en ondersteuning is. In haar verhaal lees je hoe ze de zorg en ondersteuning ervaart.

“De zorg kan niet beter, het is echt liefdevolle zorg. Ze kennen mij echt. Soms ben ik wat fel en dan weten ze precies hoe ze met mij om moeten gaan”. Anderhalf jaar geleden heeft mevrouw Van Slierdregt enkele hersenbloedingen gehad. Sinds die tijd kan ze niet meer op zichzelf wonen. “Van het een op het andere moment heb je zorg nodig. Ik woonde in het centrum van Assen en heb daar 7 jaar lang prachtig gewoond. Die ochtend heb ik rustig boodschappen gedaan en een verjaardagskaart voor mijn kleindochter gekocht. Ik had enorme hoofdpijn en wist dat het niet goed was. Ik heb nog snel mijn zus gebeld en die heeft ervoor gezorgd dat haar zoon kwam kijken.
Die vond mij naast mijn bed, bewusteloos. Gelukkig kwam de ambulance snel en konden we naar het ziekenhuis. Daarna kon ik niet terug naar huis en moest ik revalideren op een tijdelijke locatie in Assen. Ik wist dat er iets nieuws gebouwd werd in het centrum van Assen. Ik zag het in de verte al liggen. Mijn schoondochter is voor mij gaan kijken en heeft het allemaal geregeld. Het zag er zo mooi uit allemaal en de zorg is ook gewoon goed. Eerst ben ik in Arendshorst gaan wonen, omdat ik wist dat ArendState er aan kwam. Het was best moeilijk om afscheid te nemen van je eigen huis en je auto”.

De kamer in ArendState is behoorlijk groot. Naast een mooie woonkamer, heeft mevrouw Van Slierdregt een keuken, een slaapkamer en een eigen badkamer. Kortom een compleet appartement. “’s Morgens zet ik altijd lekker de radio aan en dan komt een van de meisjes hier even afwassen. Dat is altijd heel gezellig, volgens mij komen ze hier graag. Ze helpen mij ook met douchen en aankleden. Ik wil elke dag worden gedoucht en dat kan ook gewoon, daar ben ik blij mee” Na het aankleden ga ik meestal rond kwart over acht naar beneden voor het ontbijt. Ik kan kiezen uit verschillende dingen, maar meestal eet ik gewoon een beschuitje met daarbij een kopje karnemelk. Als ik niet zo t ben, komt een van de meisjes het ontbijt in mijn appartement brengen. ’s Middags is er een soort buffet met een soepje of een lekkere warme snack en brood naar keuze. ’s Avonds eet ik altijd beneden, dat is gezellig.

De zorg is goed, het kan niet beter. Ik voel echt dat het liefdevolle zorg is. Ze kennen mij. Soms ben ik wat fel, dan waarschuw ik ze meestal wel hoor, maar ook dan weten ze hoe ze ermee om moeten gaan. Ik ben blij dat er zo goed voor mij gezorgd wordt. “Ik ben opgegroeid als remonstrant, maar heb bewust gekozen voor ArendState. Ik doe mee met alle activiteiten, ook de Bijbelstudie en het lezen en bidden voor de maaltijd. Ik ben heel dankbaar dat ik zo’n mooi huis heb. Ik doe mee. Ik luister graag naar de verhalen van de dominee. Hij stelt mooie vragen, ook over bijvoorbeeld de oorlog. Door alles wat ik heb meegemaakt, kijk ik uit naar de hemel. Ik verlang er naar om voor de poort te staan en naar binnen te mogen”.
“Ik doe graag mee met de verschillende activiteiten die er zijn. Op woensdagmiddag is er bingo dat vind ik erg leuk, ik geniet ervan om onder de mensen te zijn. Ik ga dan lekker met Lotte een potje kaarten, pesten. We doen ook veel oefeningen, ik word gestimuleerd om te bewegen. Het leuke is dat ik zelfs een vriendin hier heb gemaakt, Pia. We hebben veel contact en doen veel dingen samen, dat is gezellig!”

“Alles zit hier lekker in de buurt, ik kan lopend naar de pedicure en de kapper. Ik vind het heerlijk dat we in het centrum zitten. We hebben leuke winkeltjes, ik kan de stad even in om een luxe broodje te eten en een kopje ko e te drinken. Met de verjaardag van mijn zoon zijn we gewoon met z’n allen de stad in gegaan om te lunchen om zijn verjaardag te vieren, het was zo’n heerlijke en gezellige middag”.
r ook dan weten ze hoe ze ermee om moeten gaan. Ik ben blij dat er zo goed voor mij gezorgd wordt. “Ik ben opgegroeid als remonstrant, maar heb bewust gekozen voor ArendState. Ik doe mee met alle activiteiten, ook de Bijbelstudie en het lezen en bidden voor de maaltijd. Ik ben heel dankbaar dat ik zo’n mooi huis heb. Ik doe mee. Ik luister graag naar de verhalen van de dominee. Hij stelt mooie vragen, ook over bijvoorbeeld de oorlog. Door alles wat ik heb meegemaakt, kijk ik uit naar de hemel. Ik verlang er naar om voor de poort te staan en naar binnen te mogen”.
“Ik doe graag mee met de verschillende activiteiten die er zijn. Op woensdagmiddag is er bingo dat vind ik erg leuk, ik geniet ervan om onder de mensen te zijn. Ik ga dan lekker met Lotte een potje kaarten, pesten. We doen ook veel oefeningen, ik word gestimuleerd om te bewegen. Het leuke is dat ik zelfs een vriendin hier heb gemaakt, Pia. We hebben veel contact en doen veel dingen samen, dat is gezellig!”

“Alles zit hier lekker in de buurt, ik kan lopend naar de pedicure en de kapper. Ik vind het heerlijk dat we in het centrum zitten. We hebben leuke winkeltjes, ik kan de stad even in om een luxe broodje te eten en een kopje ko e te drinken. Met de verjaardag van mijn zoon zijn we gewoon met z’n allen de stad in gegaan om te lunchen om zijn verjaardag te vieren, het was zo’n heerlijke en gezellige middag”.